lördag 13 februari 2016

Kolmårdens marmorbruk

Ytterligare en vecka har gått o vi är kvar ute på Vikbolandet o trivs superbra, både med jobb o boende. Blir kvar här till juni sen får vi se var skutan styr efter det.
Idag styrde vi kosan mot Kolmården o marmorbruket där. Måste ju passa på när solen skiner från en klarblå himmel. Nu 2 timmar senare vräker snön ner - nu snackar vi timing hihi. Här kommer bilderna för dagen o lite info om själva stället.

Marmorbruks AB är ett av Sveriges äldsta företag. Marmorbruket har arbetat med sin vackra Kolmårdsmarmor sedan 1673, då det första privilegiebrevet utfärdades av kung Karl XI som gjorde att marmor kunde börja brytas i Kolmården i större skala. På grund av sin ovanliga hårdhet och unika gröna färg blev Kolmårdsmarmor snabbt ett begrepp och populär både som bygg- och smycknings- material såväl i Sverige som utomlands.

Det var först på 1600-talet, i och med bygget av Drottningholms slott som Kolmårdsmarmorn med sin vackra ådring och speciella gröna färg blev allmänt känd. Det var Karl den XI:s mor Drottning Hedvig Eleonora som bestämde att det nya slottet skulle smyckas med den vackraste sten som gick att uppbringa. Hovmålare David Löcker Ehrenstral och bildhuggare Nicolaus Millich sändes ut i landet för att hitta det rätta materialet att smycka Sveriges Versailles med. De återvände med Kolmårdsmarmor.

Marmorbruksområdet är ett riksintresse inte bara för naturvården utan även för kulturmiljövården och det rörliga friluftslivet.














Sjöbergsbrottet
Ett av marmorbrukets äldre brott som omtalas i skrift redan år 1740. På 1920-talet bröt man åtskilligt med marmor här som levererades till Stockholms stadshus. Brottet är ca 40 meter djupt.

Promenadstråk längs med Bråviken


Kalkugnar
Kalk började brytas här vid 1800-talets början,
Under ca 1 århundrade bröts kalksten ur berget ovanför i stort sett rakt ner i ugnarna.


Toaletten. Det var bara till o välja vilken hihi
Verkstadsbrottet, 190 meter djupt, är det största brottet i Marmorbrukets gamla gruvområde.



 Vår marmor från Kolmården har genom sin vackra ådring och unika färg i sekler inspirerat byggherrar och konstnärer till storverk. Ni kan hitta stengolv, väggar, bänkskivor m.m. som pryds av vår marmor bl.a. i Drottningholm slott, Stockholms slott, Harrods i London, Rockefeller Center i New York, Operan i Paris etc.
Marmorn återfinns med några meters tjocklek i den vita kalkstenen. Den är mycket rik på serpentin, ett vattenhaltigt magnesiumrikt silikatmineral, ibland består över 50 procent av stenen av detta. Det är denna mineral som ger kolmårdsmarmorn dess attraktiva utseende. Färgen på marmorn varierar från ljusgrön till grönsvart.


2 kommentarer:

  1. Intressant även denna helgen. Du tar ju vara på tiden.

    SvaraRadera
  2. Fina bilder och bra text. Kom gärna tillbaka en tisdag- eller torsdagförmiddag. Det har hänt en del positiva saker sedan 2016.

    SvaraRadera