lördag 6 februari 2016

Ny vändning

Då har så livet åter tagit en ny vända. Fick jobb som bemanningssjuksköterska och är just nu placerad på ett äldreboende utanför Norrköping i ett samhälle som heter Östra Husby. Jag bor en mil därifrån på en strutsfarm!! Trivs toppen - förutom att jag kvällstid saknar gatubelysning... Närmsta gatulampa finns i Östra Husby dvs en mil härifrån så när solen gått ner då är här MÖRKT!! - endast sporadisk belysning inifrån stallarna. Som tur var tog jag med mig en ficklampa - annars hade vi inte kunnat ta någon kvällskiss hihi. O nu när det börjat tina ute då hade det varit skönt med lite asfalt haha - hundarna skiftar liksom färg varje gång vi går ut. De är vita när vi går ut o svarta när vi kommer hem, men det hör väl till när man bor på landet hihi.
Infogar lite bilder från där jag bor o dagens tur in till "stan" dvs Norrköping - var ju "tvungen" att leta upp turistinformationen så jag vet vad som finns härute. Kan ju inte sitta här o uggla ute i skogen hela tiden.

Första mötet med våra grannar Strutsarna
Denna vackra lampa - ett strutsägg - hänger i fönstret i vår stuga
Visst är de häftiga!!! De ser så kloka ut o perfekta fotoobjekt!
Stutsfarmen jag bor på
Vi bor i den vänstra gula byggnaden
Utforskning av omgivningen

De har en egen gårdsbutik, där de säljer lite av varje. Har inte varit där än då de som äger det har varit utomlands.

2 utav 11 lamadjur
Denna sötnos springer fritt på området.
Tagit från stugan - en fantastisk solnedgång!!
Vardagsrummet
Köket
Sovrummet
Följande bilder är ifrån vår lilla tur längs med strömmen vid det gamla industriområdet. Där turistinformationen nu ligger har det legat en gammal "Värmekyrka" dvs en gammal ångpannecentral.
Så här står det att läsa om området: För flera hundra år sedan började fabriker byggas längs med Strömmen. Imponerande industribyggnader tog form. Många Norrköpingsbor fick arbete i fabrikerna och tillverkade textilier, vapen, papper och elektronik. Numera finns bland annat Linköpings universitet i de ombyggda fabrikerna och har etablerat Campus Norrköping. Här finns också Norrköping Science Park. 

Värmekyrkan ses till höger i bilden



På båda sidorna om Strömmen går fina promenadvägar förbi forsar och fall, genom hela Industrilandskapet och bort till Åbackarnas vackra natur. I området finns caféer och restauranger i historisk miljö.
Flygeln är en modern multiarena som tillhör Louis De Geer konsert & kongress. Här arrangeras bland annat företagsmässor och konserter. Lokalen som har en uppfällbar läktare rymmer 600 sittande besökare eller 1 200 stående.




Det gula Holmentornet är en av ingångarna till Industrilandskapet. Tornet byggdes på 1750-talet och ligger på den plats där Holmens bruk funnits sedan början av 1600-talet.

Louis De Geer konsert & kongress är en modern hemmascen för Norrköpings Symfoniorkester och en mötesplats för kultur och konferenser. Den gamla pappersfabriken har blivit ett mycket modernt konserthus där historiens järnbalkar möter aktuell design till tidlösa toner.
På Gamla Torget står industrialismens fader, den holländske finansmannen Louis de Geer, staty. Han kom till Sverige 1627 och Carl Milles har gjort hans staty placerad i hjärtat av den medeltida by som sakta formade staden Norrköping. Louis de Geer blickar ner mot sitt verk Holmens bruk, stående på en smyckad sockel.
Kvarteret Knäppingsborg: Kvarteret från 1700-talet har anor av mjöl- och snustillverkning. Numera är Knäppingsborg ett uppskattat och välbesökt kvarter för den goda maten, de charmiga caféerna och de personliga butikerna med inredning och mode.

Strömparken byggdes 1922 av sten som togs upp vid kraftverksarbeten i Motala ström. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet låg här ett kallbadhus. Under senare år har Strömparken genomgått en omvandling och här finns idag bland annat en bäck med fisktrappa och olika lekmiljöer för barn.

1 kommentar:

  1. Kul att följa ditt nya liv. du tar ju väl vara på tiden. Blir ju en riktig turistguide! Kram mamma

    SvaraRadera